No Result
View All Result
26/11/2025 - 04:08
17 °c
Athens
epolitical.gr
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Αυτοδιοίκηση
    • Δικαιοσύνη
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • POLITICALLY INCORRECT
  • OFF THE RECORD
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Επιχειρήσεις
    • Ενέργεια
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • Αυτοκίνητο
  • LIFESTYLE
    • Media
    • Ζώδια
  • ΥΓΕΙΑ
epolitical.gr
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Αυτοδιοίκηση
    • Δικαιοσύνη
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • POLITICALLY INCORRECT
  • OFF THE RECORD
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Επιχειρήσεις
    • Ενέργεια
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • Αυτοκίνητο
  • LIFESTYLE
    • Media
    • Ζώδια
  • ΥΓΕΙΑ
epolitical.gr
No Result
View All Result

Ολική επαναφορά για το ρετρό… υποβρύχιο γλύκισμα (PHOTOS)

Από POLITICAL NEWSROOM
6 Ιουλίου 2025
in Time Out, Έξοδος & Γεύση

Φτάνει από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη γερμανική αγορά

Στα μέσα του 1926 σε ένα μικρό εργαστήριο στην Αγίου Μηνά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο άριστος τεχνίτης ζαχαρωδών, Λάζαρος Παπαγεωργίου, παρασκευάζει το πρώτο του υποβρύχιο ή αλλιώς τη βανίλια. Πρόκειται για το πιο απλό γλυκό στην ιστορία, μια κουταλιά μαστιχωτή που βυθίζεται σε παγωμένο νερό και χρόνια τώρα σερβίρεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά, με την εταιρεία να έχει γίνει μια μοναδική επιχείρηση παραδοσιακών γλυκών κουταλιού, μαρμελάδων, λουκουμιών κι άλλων παραδοσιακών ζαχαρωδών προϊόντων, το υποβρύχιο «ξαναχτυπά» στην αγορά και γίνεται μόδα ακόμη και στα νεανικά στέκια.

Από τον ασημένιο δίσκο στον αρραβώνα ως πρώτο κέρασμα, από σκηνές στον ελληνικό κινηματόγραφο σε κάποιο γραφικό καφενείο, τα καυτά καλοκαιρινά απογεύματα ως επιβράβευση, συνήθως από τη γιαγιά, φαίνεται πως κερδίζει και πάλι έδαφος και το ρετρό κέρασμα φτάνει σήμερα μέχρι και σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, κυρίως, όπου ζουν Έλληνες με πρώτη τη Γερμανία.

«Αυτό που εδώ και λίγα χρόνια αρχίζει να επανέρχεται είναι πιστεύω η θύμηση των παλιών εποχών. Σε πολλά καταστήματα μας ζητούν παραπάνω ποσότητες από τη βανίλια και είναι εντυπωσιακό ότι την έχουν βάλει στο μενού τους και σε καφενεία φοιτητικά και πολλά νεανικά στέκια. Υπάρχει πλέον και σε πολλές εκδηλώσεις: σε γάμους, βαφτίσια, σε ευχάριστες καταστάσεις, ενώ μας την παραγγέλνουν και σε χώρες του εξωτερικού που τη σερβίρουν μετά το φαγητό», σημειώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Λάζαρος Παπαγεωργίου ένας από τους ιδιοκτήτες της τρίτης γενιάς της επιχείρησης.

Στο εργαστήριο στο Καλοχώρι, πάντως, μοσχομυρίζει κάθε φορά που παρασκευάζεται το διαχρονικό γλύκισμα. Το σιρόπι βράζει στα μεγάλα καζάνια και είναι μετρημένα δυο μόνο τα υλικά. Εξάλλου το υποβρύχιο προέκυψε σε άλλες, πολύ δύσκολες εποχές από ανάγκη της καθημερινότητας, όπως λένε οι παρασκευαστές του, που εξηγούν ότι το υποβρύχιο γίνεται με ζάχαρη. Το σιρόπι βράζει και παλαιότερα όταν έδενε κρύωνε πάνω σε μαρμάρινους πάγκους. Στη σύγχρονη εποχή το άσπρισμα της βανίλιας γίνεται με κάποια μηχανή που χτυπώντας έντονα το μείγμα κρυσταλλώνει και προστίθεται το άρωμα. Αυτό όλο και όλο…

«Ήταν μια πολύ καλή συνήθεια που τη χρειαζόταν ο οργανισμός παλιά, τότε που σχεδόν όλοι δεν είχαν πολλά χρήματα για άλλα γλυκά, είχαν το χρόνο και κοιμόντουσαν μετά το φαγητό το μεσημέρι οπότε όταν ξυπνούσαν και έχοντας πέσει το ζάχαρο στον οργανισμό τους, έπαιρναν ενέργεια από τη ζάχαρη της βανίλιας και ταυτόχρονα πίνανε και το παγωμένο νερό οπότε εξασφάλιζαν και την ενυδάτωση στο σώμα τους ιδίως τους μήνες του καλοκαιριού » εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου.

Πάντως, όπως λένε οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, το υποβρύχιο είναι ένα γλυκό που δεν σηκώνει και πολλές αλλαγές και όσες φορές επιχείρησαν να βάλουν πινελιές με νέες γεύσεις και πιο μοντέρνες προτάσεις, οι φανατικοί υποστηρικτές της (από τα μικρά παιδάκια μέχρι και τους μεγαλύτερους) προτίμησαν την παραδοσιακή γεύση, δηλαδή βανίλια ή μαστίχα.

Tags: βανίλια υποβρύχιοΚαλοχώρι Θεσσαλονίκης
Αναρτήθηκε από:
POLITICAL NEWSROOM

POLITICAL NEWSROOM

ShareTweet
Previous Post

Κυρανάκης: Για πρώτη φορά, έπειτα από 20 χρόνια, τα ΜΜΜ λειτούργησαν όλη τη νύχτα

Next Post

Ποια μυστικά για την Κλιματική Αλλαγή μπορούν να αποκαλυφθούν στα Αντικύθηρα

Related Posts

Lifestyle

Το deja vu στον χωρισμό του Μάριου Αθανασίου (VIDEO)

Από gmylonas
15 Νοεμβρίου 2025
Lifestyle

Taste Atlas: Το ζεστό αφράτο μυρωδάτο ψωμί που κατέκτησε την κορυφή

Από Γεωργία Ντούνη
6 Νοεμβρίου 2025
Lifestyle

Το άγνωστο παρασκήνιο στη θρυλική «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο»

Από gmylonas
26 Οκτωβρίου 2025
Lifestyle

Αεροπορική εταιρεία εξυπηρετεί με βάση το… ντύσιμο!

Από gmylonas
25 Οκτωβρίου 2025
Lifestyle

Όταν οι ωρολογοποιοί πήγαιναν στο Αστεροσκοπείο για να αλλάξουν την ώρα (PHOTOS)

Από gmylonas
25 Οκτωβρίου 2025
Lifestyle

Γιατί αυτή η σπασμένη κιθάρα αξίζει 332.000 ευρώ

Από gmylonas
24 Οκτωβρίου 2025
Next Post

Ποια μυστικά για την Κλιματική Αλλαγή μπορούν να αποκαλυφθούν στα Αντικύθηρα

No Result
View All Result

ΔΙΑΒΑΣΤΕ online την εφημερίδα Political

Αρ. Φύλλου #1292
ΑΡΧΕΙΟ

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ


Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Lifestyle

Τα 4 ζώδια που θα μεταμορφωθούν μέσα στον Νοέμβριο!

Από Γεωργία Ντούνη
2 Νοεμβρίου 2025
Ζώδια

Πανσέληνος στον Ταύρο: Τα 4 ζώδια που θα επηρεαστούν

Από Γεωργία Ντούνη
5 Νοεμβρίου 2025
Ζώδια

Αυτή είναι η κατάρα που κουβαλάς ανάλογα το ζώδιο σου!

Από Γεωργία Ντούνη
8 Νοεμβρίου 2025
Ζώδια

Τα 3 ζώδια που θα ζοριστούν επαγγελματικά μέσα στον Νοέμβριο

Από Γεωργία Ντούνη
6 Νοεμβρίου 2025
epolitical.gr

ePolitical Info

  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση

Follow Us

© 2025 All Rights Reserved

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Αυτοδιοίκηση
    • Δικαιοσύνη
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • POLITICALLY INCORRECT
  • OFF THE RECORD
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • Επιχειρήσεις
    • Ενέργεια
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • Αυτοκίνητο
  • LIFESTYLE
    • Media
    • Ζώδια
  • ΥΓΕΙΑ