Πού βρίσκετε το «μυστικό» τους;
Τα φιστίκια Αιγίνης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Σχολής Επιστήμης και Πολιτικής Διατροφής Friedman του Πανεπιστημίου Tufts, αποδεικνύονται πολύτιμα για την υγεία των ματιών και όχι μόνο.
Στην έρευνα, μεσήλικες και ηλικιωμένοι που κατανάλωναν καθημερινά φιστίκια Αιγίνης για δώδεκα εβδομάδες εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στη χρωστική της ωχράς κηλίδας (MPOD) – έναν κρίσιμο δείκτη οφθαλμικής υγείας. Η ουσία αυτή προστατεύει τον αμφιβληστροειδή και μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μιας από τις βασικές αιτίες τύφλωσης στους ηλικιωμένους.
Το «μυστικό» βρίσκεται στη λουτεΐνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην άμυνα των ματιών απέναντι στο μπλε φως και τις φθορές της ηλικίας. Τα φιστίκια Αιγίνης ξεχωρίζουν, καθώς είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός με μετρήσιμες ποσότητες λουτεΐνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις δύο χούφτες την ημέρα αρκούν για να διπλασιάσουν την πρόσληψη της ουσίας και να αυξήσουν τα επίπεδα λουτεΐνης στο αίμα μέσα σε λίγες εβδομάδες. Όπως εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Tammy Scott, τα υγιεινά λιπαρά που περιέχουν τα φιστίκια βοηθούν τον οργανισμό να απορροφήσει τη λουτεΐνη ακόμα πιο αποτελεσματικά.
Τα οφέλη δεν σταματούν στα μάτια. Η λουτεΐνη έχει την ικανότητα να περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, προστατεύοντας τον εγκέφαλο από οξειδωτικό στρες και φλεγμονή. Η ερευνήτρια δρ. Elizabeth Johnson επισημαίνει ότι η συγκέντρωση της λουτεΐνης στον εγκέφαλο συνδέεται με καλύτερη μνήμη και ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών, καθιστώντας την πολύτιμο «όπλο» για την πρόληψη της γνωστικής παρακμής.
Με λίγα λόγια, η απλή κίνηση να προσθέσουμε φιστίκια Αιγίνης στην καθημερινή μας διατροφή μπορεί να ενισχύσει την όραση και να στηρίξει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ένας γευστικός και φυσικός τρόπος να φροντίζουμε το μέλλον της υγείας μας.












