Το εορταστικό τραπέζι συχνά φέρνει περισσότερη ζάχαρη, λίπος και αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σώμα και ο εγκέφαλος αντέχουν αυτές τις μεμονωμένες υπερβολές, αρκεί να μην επαναλαμβάνονται συνεχώς. Ο οργανισμός στέλνει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο μέσω ορμονών και μεταβολιτών, ενώ η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης.
«Food coma»: Υπνηλία μετά το φαγητό
Η γνωστή μεταγευματική υπνηλία δεν οφείλεται στο αίμα που φεύγει από τον εγκέφαλο, αλλά σε ένα μίγμα ορμονών και νευροχημικών αντιδράσεων που ακόμη μελετώνται. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι φυσιολογικό φαινόμενο και συνήθως παροδικό.
Πότε γίνεται επικίνδυνο;
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν η υπερκατανάλωση κρατάει ώρες, με συνεχές τσιμπολόγημα και αλκοόλ. Μελέτες δείχνουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις αυξάνεται το λίπος στο ήπαρ και οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσουν μνήμη και όρεξη.
Ο εγκέφαλος αλλάζει πριν το σώμα
Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι η υψηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να αλλάξει την ανταπόκριση του εγκεφάλου στην ινσουλίνη πριν φανούν αλλαγές στο βάρος, κάνοντας πιο δύσκολο το σταμάτημα του φαγητού όταν είμαστε χορτάτοι.
Μία γιορτινή υπερβολή δεν είναι βλαβερή για τους υγιείς οργανισμούς. Το κλειδί είναι η διάρκεια και η επαναληπτικότητα: οι συνεχείς υπερκαταναλώσεις, ειδικά με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, είναι αυτές που επιβαρύνουν οργανισμό και εγκέφαλο.












