Φωτεινοί τίτλοι, εντυπωσιακά πιάτα και κορυφαίοι σεφ σε ολόκληρο τον κόσμο αγωνίζονται για τον απόλυτο γαστρονομικό θρίαμβο: το πολυπόθητο αστέρι Michelin.
Τι σημαίνει όμως, αυτό το μικρό αλλά μυθικό σύμβολο, για τη μαγειρική κοινότητα και γιατί αποκτά τόσο μεγάλη βαρύτητα;

Η εμβληματική βαθμολογία, η οποία απονέμεται σε εστιατόρια που πληρούν εξαιρετικά υψηλά πρότυπα μαγειρικής, έχει μια ιστορία προέλευσης που έχει ελάχιστη σχέση με την κουζίνα.
Ένα Μεγάλο Όραμα
Όλα ξεκίνησαν στο Κλερμόν-Φεράν (μια μικρή γαλλική πόλη) το 1889, όταν τα αδέρφια Αντρέ και Εντουάρ Μισελέν ίδρυσαν την παγκοσμίως γνωστή εταιρεία ελαστικών τους, τροφοδοτούμενοι από ένα μεγάλο όραμα για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία σε μια εποχή που υπήρχαν λιγότερα από 3.000 αυτοκίνητα στη χώρα.

Για να βοηθήσουν τους οδηγούς να βελτιώσουν τα ταξίδια τους -ενισχύοντας έτσι τις πωλήσεις αυτοκινήτων και ελαστικών- οι αδελφοί Michelin δημιούργησαν έναν μικρό κόκκινο οδηγό γεμάτο με χρήσιμες πληροφορίες όπως χάρτες, πληροφορίες για το πώς να αλλάξουν ένα ελαστικό, πού να γεμίσουν με καύσιμο και για τον ταξιδιώτη που αναζητά μια ανάπαυλα από τις περιπέτειες της ημέρας.

Για δύο δεκαετίες, όλες αυτές οι πληροφορίες παρέχονταν δωρεάν.
Μέχρι μια μοιραία συνάντηση που παραμένει μια αγαπημένη ιστορία που επαναλαμβάνεται σήμερα, όταν ο Αντρέ Μισελέν έφτασε σε ένα κατάστημα ελαστικών για να δει τους αγαπημένους του οδηγούς να στηρίζουν έναν πάγκο εργασίας.

Με βάση την αρχή ότι «ο άνθρωπος σέβεται πραγματικά μόνο αυτό για το οποίο πληρώνει», ένας ολοκαίνουργιος οδηγός Michelin κυκλοφόρησε το 1920 και πουλήθηκε για επτά φράγκα.

Για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, περιελάμβανε έναν κατάλογο ξενοδοχείων στο Παρίσι, καταλόγους εστιατορίων ανά συγκεκριμένες κατηγορίες, καθώς και την εγκατάλειψη των πληρωμένων διαφημίσεων στον οδηγό.

Αναγνωρίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του τμήματος εστιατορίων του οδηγού, οι αδελφοί Michelin στρατολόγησαν επίσης μια ομάδα μυστικών εστιατορίων – ή επιθεωρητών εστιατορίων, όπως τους γνωρίζουμε καλύτερα σήμερα – για να επισκέπτονται και να γράφουν κριτικές για εστιατόρια ανώνυμα.

Το 1926, ο οδηγός άρχισε να απονέμει αστέρια σε εστιατόρια υψηλής ποιότητας, αρχικά βαθμολογώντας τα μόνο με ένα αστέρι. Πέντε χρόνια αργότερα, εισήχθη μια ιεραρχία μηδέν, ενός, δύο και τριών αστέρων και το 1936 δημοσιεύθηκαν τα κριτήρια για την κατάταξη με αστέρια.

Κατά το υπόλοιπο του 20ού αιώνα, χάρη στη σοβαρή και μοναδική προσέγγισή τους, οι Οδηγοί έγιναν best-seller αξιολογώντας πάνω από 40.000 καταστήματα και περισσότεροι από 30 εκατομμύρια εγχειρίδια έχουν πωληθεί παγκοσμίως από τότε.
Σύμβολα απόλυτης γαστρονομικής αριστείας
Σήμερα, ο οδηγός καλύπτει 37 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική, επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλο τον κόσμο με την ειδική διάκριση του «Πράσινου Αστεριού Michelin» που απονέμεται στα πιο καινοτόμα και βιώσιμα εστιατόρια, επιβραβεύοντας την αριστεία με σεβασμό στο περιβάλλον.

Κριτήρια αξιολόγησης 5 εστιατορίων Michelin Inspector’s
- Ποιότητα προϊόντων
- Κυριαρχία στις γεύσεις και στις τεχνικές μαγειρέματος
- Η προσωπικότητα του σεφ που αντιπροσωπεύεται στην εμπειρία του δείπνου
- Σχέση ποιότητας-τιμής
- Συνέπεια μεταξύ των επισκέψεων των επιθεωρητών
Κάθε αστέρι φέρνει τιμή και κύρος, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ένα, δύο ή τρία — με τα τρία να αποτελούν την κορωνίδα της διάκρισης.

Ένα Αστέρι: Το εστιατόριο ξεχωρίζει ως «πολύ καλό στην κατηγορία του», με σταθερά υψηλή ποιότητα και προσεγμένη κουζίνα. Δύο Αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα με μοναδικό χαρακτήρα — «αξίζει μια παράκαμψη» για να το επισκεφθείτε.
Τρία Αστέρια: Αληθινή αριστεία που «αξίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι»· εδώ το εστιατόριο δεν είναι στάση, αλλά προορισμός, με πιάτα εκτελεσμένα στην εντέλεια.

Οι ανώνυμοι επιθεωρητές Michelin μοιράζονται πάθος για τη γεύση και προσοχή στη λεπτομέρεια, τηρώντας απόλυτη μυστικότητα.
Κάθε επίσκεψη συνοδεύεται από αναλυτική έκθεση, όπου η ποιότητα των πιάτων, η παρουσίαση, η τεχνική μαγειρικής και οι υπηρεσίες, καθορίζουν ποια εστιατόρια θα λάβουν τη χρυσή σφραγίδα.
Ξένο άρθρο ανέφερε ότι οι επιθεωρητές είναι «επαγγελματίες ξενοδοχείων με τουλάχιστον 10 χρόνια
εργασιακής εμπειρίας στον συγκεκριμένο τομέα», προσθέτοντας ότι έχουν πτυχία μαγειρικής, έχουν εργαστεί είτε στην μπροστινή είτε στην πίσω πλευρά του καταστήματος και μπορεί ακόμη και να είναι έμπιστοι σομελιέ.
@evaepitropaki Θα πάθετε ΣΟΚ πως και από που ξεκίνησαν τα περίφημα Αστέρια Michelin – μιλάμε για φανταστική ιστορία που αν όχι πρέπει, αξίζει τουλάχιστον να γνωρίζετε! Φουλ διδακτική και εμπνευστική. Μην πείτε ότι δεν σας το πα! Enjoy! #ελληνικοτικτοκ #mpesforyou #michelin #businesstok #fypage












