Η μαύρη σοκολάτα, ένα τρόφιμο με συχνή παρουσία στις συζητήσεις περί υγείας, ενδέχεται να «κρύβει» ένα συστατικό με αντιγηραντική δράση χάρη σε μια νέα μελέτη.
Πρόκειται για τη θεοβρωμίνη, μια φυτική ουσία που βρίσκεται στους κόκκους κακάο, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, συνδέεται με μικρότερη βιολογική ηλικία.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (10/12) στο έγκριτο περιοδικό Aging, εξέτασε δείγματα από 509 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο και 1.160 στη Γερμανία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα είχαν χαμηλότερη βιολογική ηλικία σε σχέση με τη χρονολογική τους — γεγονός που υποδηλώνει πιο αργή γήρανση του οργανισμού.
Η επικεφαλής της μελέτης, Τζορντάνα Μπελ από το King’s College London, σημείωσε: «Η μελέτη μας βρίσκει συνδέσεις μεταξύ ενός βασικού συστατικού στη μαύρη σοκολάτα και της διατήρησης της νεότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σύσταση αυξημένης κατανάλωσης σοκολάτας, αλλά πως η έρευνα ανοίγει νέους δρόμους κατανόησης για το πώς καθημερινές τροφές επηρεάζουν τη μακροζωία.
Τι είναι η βιολογική ηλικία και πώς μετρήθηκε
Η βιολογική ηλικία περιγράφει το πόσο «γερασμένο» είναι το σώμα με βάση τη λειτουργική του κατάσταση και όχι απλώς τα χρόνια ζωής. Επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, την άσκηση, τη διατροφή, την έκθεση σε τοξίνες, ακόμη και από το στρες.
Η ανάλυση έδειξε ότι υψηλότερα επίπεδα θεοβρωμίνης συσχετίζονται με αργότερο ρυθμό φθοράς στα κύτταρα.
Τι γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες για τη μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί κατά καιρούς με:
βελτίωση καρδιαγγειακής υγείας,
καλύτερη λειτουργία των αγγείων,
αντιοξειδωτική προστασία.
Η θεοβρωμίνη, συγκεκριμένα, έχει ιδιότητες ήπιας διέγερσης, αγγειοδιαστολής και αντιφλεγμονώδους δράσης. Παρόλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται επιφυλακτική.
Ο Δημήτρης Κουτουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι σημαίνει για την υγεία μια αύξηση ή μείωση της θεοβρωμίνης ως αποτέλεσμα μεγαλύτερης κατανάλωσης σοκολάτας».
Επεσήμανε επίσης ότι η παρουσία ζάχαρης και λίπους στα κοινά προϊόντα σοκολάτας μπορεί να εξουδετερώνει πιθανά οφέλη: «Αν αρέσει στους ανθρώπους, θα πρέπει να την απολαμβάνουν σπάνια και σε μικρές ποσότητες».












