Η κατανάλωση 2-3 ακτινιδίων ημερησίως για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά
Νέες διατροφικές οδηγίες για τη διαχείριση της χρόνιας δυσκοιλιότητας φέρνουν στο προσκήνιο ένα απρόσμενο «όπλο»: το ακτινίδιο. Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις της Βρετανικής Διαιτολογικής Ένωσης, που βασίστηκαν σε 75 κλινικές δοκιμές, η κατανάλωση 2-3 ακτινιδίων ημερησίως για τουλάχιστον 4 εβδομάδες μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, τόσο με την πράσινη όσο και με τη χρυσή ποικιλία.
Το φρούτο φαίνεται να δρα μέσω:
-
της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες,
-
του ενζύμου ακτινιδίνη, που βοηθά στην πέψη,
-
και της ευεργετικής επίδρασής του στο μικροβίωμα του εντέρου.
Οι οδηγίες προτείνουν επίσης τη λήψη μεταλλικού νερού πλούσιου σε μαγνήσιο και συμπληρωμάτων μαγνησίου, τα οποία συμβάλλουν στη φυσική κινητικότητα του εντέρου.
Αντίθετα, οι ερευνητές αμφισβητούν πλέον την αποτελεσματικότητα των δίαιτων πολύ υψηλών σε φυτικές ίνες για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας, καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία θεωρούνται «ασθενή». Το ψύλλιο και το ψωμί σίκαλης φαίνεται να προσφέρουν πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι φυτικές ίνες παραμένουν σημαντικές για τη συνολική υγεία, αλλά δεν αποτελούν πάντα τη λύση στο χρόνιο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.