Περίπου 4.500.000 άνθρωποι στην Ευρώπη έρχονται αντιμέτωποι
με κάποια τροφική αλλεργία
Σήμερα, 8 Ιουλίου η Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας, όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αλλεργιολογίας, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για τις επιπτώσεις των αλλεργιών στην υγεία.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) επισημαίνει ότι περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού παρουσιάζει κάποιας μορφής αλλεργία. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ατόμων με τροφική αλλεργία φτάνει το 1‰, δηλαδή περίπου 4.500.000 πολίτες.
Οι τροφικές αλλεργίες προκαλούνται από συγκεκριμένα συστατικά ή ουσίες, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά προϊόντα και τη γενετική προδιάθεση κάθε πληθυσμού, και μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία. Οι αντιδράσεις εκτείνονται από ήπια εξανθήματα μέχρι σοβαρές περιπτώσεις αναφυλαξίας, ενώ ακόμη και ελάχιστη ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να πυροδοτήσει επικίνδυνη αντίδραση σε ευαίσθητα άτομα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ότι είναι αλλεργικοί σε κάποιο τρόφιμο ή μπορεί ξαφνικά να εκδηλώσουν αλλεργία σε τρόφιμο που μέχρι πρότινος κατανάλωναν κανονικά. Ο μόνος τρόπος προστασίας είναι η αυστηρή αποφυγή κατανάλωσης των επικίνδυνων συστατικών.