Σε ηλικία 93 ετών, ο Νίκος Λαζαρίδης, μια εμβληματική μορφή της ελληνικής επιχειρηματικότητας στον τομέα του μαρμάρου και της οινοποιίας, άφησε την τελευταία του πνοή. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την αναγέννηση του αμπελώνα της Δράμας, μετατρέποντας την περιοχή σε έναν αναγνωρίσιμο προορισμό για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών.
Πριν στραφεί στο κρασί, ο Λαζαρίδης είχε φτιάξει μια από τις πιο επιδραστικές επιχειρήσεις στον τομέα του μαρμάρου. Μέσα από τη Μαρμαροβιομηχανία Λαζαρίδη, κατάφερε να προβάλλει το θασίτικο λευκό μάρμαρο, αλλά και άλλα προϊόντα, διεθνώς. Αυτά τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί σε σπουδαία έργα ανά τον κόσμο, από δημόσια κτήρια μέχρι πολυτελή παλάτια και ξενοδοχεία στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, κάνοντάς τα συνώνυμα της ποιότητας και του κύρους.
Η είσοδός του στον κόσμο του κρασιού δεν ήταν τυχαία, καθώς η εμπειρία του στην Τοσκάνη, όπου ήρθε σε επαφή με τη μακρά παράδοση και την τεχνογνωσία των κορυφαίων οινοπαραγωγών, του έδωσε την έμπνευση να ξεκινήσει τη δική του οινοποιητική πορεία. Το 1987, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του Κώστα, ίδρυσαν την πρώτη οργανωμένη αμπελουργική και οινοποιητική επιχείρηση στη Δράμα, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον τοπικό αμπελώνα. Ο Κώστας, με την εμπειρία του από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και την επαφή του με ευρωπαϊκά οινοποιεία, συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχία της αυτή.
Δυστυχώς, οι διαφωνίες μεταξύ των αδελφών οδήγησαν σε ένα επιχειρηματικό «διαζύγιο» στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ωστόσο, αυτή η μεταστροφή δεν επιβράδυνε την ανάπτυξή τους. Αντίθετα, δημιούργησε δύο από τις πιο γνωστές οινοποιίες της χώρας: τη NICO LAZARIDI και το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, οι οποίες, με τις διαφορετικές φιλοσοφίες τους, συνέβαλαν στην ισχυρή παρουσία της Δράμας στον ελληνικό και διεθνή οινικό χάρτη.
Το 1997, ο Νίκος Λαζαρίδης ολοκλήρωσε την κατασκευή του κεντρικού οινοποιείου του, το Château Nico Lazaridi, στην Αγορά Δράμας. Με σημαντικές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό και εκτενείς ιδιόκτητους αμπελώνες, καθώς και με καινοτόμες μεθόδους εμφιάλωσης, ενίσχυσε την παραγωγική του ικανότητα. Το 2000, η προσθήκη του Οινοποιείου ΜΑΚΕΔΩΝ στον Πλατανότοπο Καβάλας διεύρυνε περαιτέρω τη γκάμα των προϊόντων του.

Η διορατικότητα του οδήγησε στη δημιουργία εμβληματικών κρασιών, όπως το Μαγικό Βουνό, που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο ποιοτικά premium κρασιά. Σήμερα, η NICO LAZARIDI παράγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια φιάλες ετησίως, με ισχυρή παρουσία σε περισσότερες από 20 διεθνείς αγορές.
Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του Λαζαρίδη ήταν η σύνδεση του κρασιού με την τέχνη. Το οινοποιείο φιλοξενεί την πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό», όπου εκτίθενται έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, δημιουργώντας μια μοναδική ταυτότητα για το brand.
Με βαθιά συγκίνηση, το οινοποιείο Νίκος Λαζαρίδης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του: «Με λύπη αποχαιρετούμε τον Νίκο Λαζαρίδη, έναν άνθρωπο που με το όραμά του και την αφοσίωσή του, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στον τόπο του. Το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν».
Αυτή η κληρονομιά συνεχίζεται σήμερα από τον γιο του, Φεδερίκο Λαζαρίδη, ο οποίος έχει αναλάβει την προεδρία της εταιρείας και προάγει τον εκσυγχρονισμό και τον οινοτουρισμό, αναπτύσσοντας νέες υπηρεσίες που ενισχύουν την ταυτότητα του brand και κρατάνε ζωντανό το όραμα του πατέρα του.
Ο Νίκος Λαζαρίδης αφήνει πίσω του μια βαθιά κληρονομιά: την αναβίωση ενός ολόκληρου αμπελουργικού τόπου, την παραγωγή διεθνώς αναγνωρισμένων κρασιών και την έμπνευση για τις επόμενες γενιές παραγωγών.












