Η αγωγή κατηγορεί την εταιρεία ότι τα προϊόντα της περιέχουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με πλαστικά
Μια νέα συλλογική αγωγή έχει κατατεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Chobani LLC, της γνωστής εταιρείας που προβάλλεται ως «ο μεγαλύτερος παραγωγός ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ».
Η αγωγή, η οποία υποβλήθηκε στις 16 Απριλίου 2025 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας, κατηγορεί την εταιρεία ότι τα προϊόντα της περιέχουν χημικές ουσίες που σχετίζονται με πλαστικά, χωρίς αυτό να αναφέρεται στις ετικέτες.
Η ενάγουσα, Amy Wysocki, υποστηρίζει ότι η Chobani διαφημίζει τα προϊόντα της ως περιέχοντα «μόνο φυσικά συστατικά», ενώ, σύμφωνα με ανεξάρτητους εργαστηριακούς ελέγχους, εντοπίστηκαν φθαλικές ενώσεις (phthalates) — χημικά που χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα πλαστικά πιο εύκαμπτα.
Οι αναλύσεις φέρεται να ανίχνευσαν τέσσερις ουσίες: DEHP, DEP, DBP και DEHT. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), οι ενώσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί καρκινογόνοι παράγοντες και είναι γνωστές για τη δράση τους ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, που επηρεάζουν τις ορμονικές λειτουργίες.
Η Wysocki ζητά να εκπροσωπήσει όλους τους καταναλωτές στις ΗΠΑ που έχουν αγοράσει τα επίμαχα προϊόντα, κατηγορώντας την εταιρεία για παραπλανητική διαφήμιση, αθέτηση εγγύησης και παράνομο πλουτισμό. Η αγωγή επικαλείται πολιτειακούς και ομοσπονδιακούς νόμους — μεταξύ αυτών τον California Consumers Legal Remedies Act και τον Unfair Competition Act — και ζητά αποζημιώσεις, κάλυψη δικαστικών εξόδων και εκδίκαση από σώμα ενόρκων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Chobani αντιμετωπίζει ανάλογες κατηγορίες. Το 2023 είχε δεχθεί άλλη συλλογική αγωγή για παραπλανητική επισήμανση στη σειρά «Zero Sugar Yogurt», που, παρά τον ισχυρισμό «χωρίς ζάχαρη», φερόταν να περιέχει φυσικά σάκχαρα (allulose). Μέχρι στιγμής, η εταιρεία δεν έχει σχολιάσει τη νέα υπόθεση, η οποία έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για τη διαφάνεια και την ασφάλεια των προϊόντων που χαρακτηρίζονται ως «φυσικά». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φθαλικές ενώσεις μπορούν να μεταφερθούν από τις πλαστικές συσκευασίες στα τρόφιμα, ιδίως όταν εκτίθενται σε θερμότητα, πίεση ή λιπαρές ουσίες, ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στη βιομηχανία τροφίμων.