Μια πρόσφατη έρευνα αναδεικνύει σοβαρή μόλυνση τροφίμων από τοξικές ουσίες TFA, κυρίως σε δημητριακά πρωινού, προκαλώντας ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών.
Η μελέτη του PAN Europe έδειξε ότι σε πολλά προϊόντα οι συγκεντρώσεις τριφθοροξικού οξέος φτάνουν έως και 100 φορές πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονται στο νερό της βρύσης.
Αναλύθηκαν 65 συμβατικά προϊόντα από 16 ευρωπαϊκές χώρες, με το TFA να ανιχνεύεται στο 81,5% των δειγμάτων, ενώ τα προϊόντα σιταριού παρουσίασαν τις υψηλότερες τιμές.
Ιδιαίτερα επικίνδυνα επίπεδα από τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» καταγράφηκαν σε συγκεκριμένα προϊόντα που επισημαίνει η έρευνα.
Τι βρέθηκε στα τρόφιμα
Η μελέτη κατέγραψε την παρουσία τριφθοροξικού οξέος (TFA) – ουσίας που σχηματίζεται από τη διάσπαση φυτοφαρμάκων με PFAS – σε: δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά, κρουασάν, επεξεργασμένο ψωμί & αλεύρι, προϊόντα ολικής άλεσης, γλυκίσματα και snacks
Τα πιο επιβαρυμένα προϊόντα
Τα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης εντοπίστηκαν: σε δημητριακά πρωινού από Ιρλανδία, σε ψωμί ολικής άλεσης από Βέλγιο και Γερμανία, στη γαλλική μπαγκέτα
Το TFA εντοπίστηκε επίσης σε πλήθος άλλων προϊόντων, από σπαγγέτι μέχρι σκόνες τυριού και μπισκότα.
Τι είναι τα «παντοτινά χημικά»
Οι PFAS χρησιμοποιούνται από τη δεκαετία του 1950 σε βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα (αδιάβροχα υλικά, αντικολλητικές επιστρώσεις, καθαριστικά, φυτοφάρμακα).
Δεν αποδομούνται στο περιβάλλον για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια
Διεισδύουν στα εδάφη και στα υπόγεια ύδατα
Συσσωρεύονται στον οργανισμό ανθρώπων και ζώων
Οι επιδράσεις τους έχουν συνδεθεί με:
καρκίνο
ορμονικές διαταραχές
προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης εμβρύου
δυσλειτουργία ήπατος, θυρεοειδούς και ανοσοποιητικού
Οι ακτιβιστές της PAN Europe καλούν τις κυβερνήσεις:
να θεσπίσουν αυστηρότερα όρια ασφαλείας για το TFA
να απαγορεύσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα τύπου PFAS
να ξεκινήσουν συστηματική παρακολούθηση του TFA σε τρόφιμα.
«Όλοι εκτιθέμεθα στο TFA μέσω τροφής και πόσιμου νερού. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη άμεσης απαγόρευσης των φυτοφαρμάκων PFAS, πριν η μόλυνση επεκταθεί περαιτέρω στην τροφική αλυσίδα», δήλωσε η Σαλομέ Ροϊνέλ, υπεύθυνη πολιτικής της PAN Europe.
Η μελέτη θεωρείται η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που χαρτογραφεί τη ρύπανση από TFA στα δημητριακά και ανοίγει τον δρόμο για θεσμικές παρεμβάσεις με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.