Σε μια καινοτόμο γονιδιακή μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι η μακροχρόνια και υψηλή κατανάλωση καφέ –άνω των έξι κούπες ημερησίως– συνδέεται με αύξηση των λιπιδίων στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Nutrition.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα 362.571 συμμετεχόντων ηλικίας 37-73 ετών από τη Βρετανική Βιοτράπεζα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, καταλήγοντας σε στοιχεία αιτιώδους συσχέτισης.
Η καθηγήτρια Elina Hyppönen, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε: «Η τακτική κατανάλωση καφέ συνδέεται με ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό κίνδυνο. Οι κόκκοι του καφέ περιέχουν καφεστόλη, μια ένωση που μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη».
Η καφεστόλη εντοπίζεται κυρίως σε γαλλικό και ελληνικό καφέ, καθώς και στον εσπρέσο, ενώ ο φιλτραρισμένος και ο στιγμιαίος καφές περιέχουν ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη. Για το λόγο αυτό, η τελευταία κατηγορία θεωρείται πιο ασφαλής για όσους ανησυχούν για τα επίπεδα χοληστερόλης τους.
Η Hyppönen συνέχισε: «Οι επιπτώσεις πιθανώς εκτείνονται σε μεγάλο φάσμα του πληθυσμού. Είναι σημαντικό για άτομα με υψηλή χοληστερόλη ή καρδιακές ανησυχίες να επιλέγουν προσεκτικά τον τύπο καφέ που καταναλώνουν».












