Μπορεί οι περισσότεροι να συνδέουμε τη νηστεία με τη Σαρακοστή πριν το Πάσχα, ωστόσο και τα Χριστούγεννα έχουν τη δική τους περίοδο αποχής από ορισμένες τροφές. Πρόκειται για τη Χριστουγεννιάτικη νηστεία, ένα σαρανταήμερο με πνευματικό και ανασταλτικό χαρακτήρα, που αποτελεί μία από τις τέσσερις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η νηστεία ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 24 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Θεωρείται λιγότερο αυστηρή από τη Μεγάλη Σαρακοστή, ωστόσο έχει ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι.
Τι επιτρέπεται και τι όχι – Οι δύο φάσεις της νηστείας
1η περίοδος: 15 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου
-
Απαγορεύονται: κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά
-
Επιτρέπονται: ψάρι, λάδι, κρασί
-
Εξαιρέσεις: Τετάρτη και Παρασκευή δεν καταναλώνεται ψάρι, λάδι ή κρασί, εκτός εάν συμπίπτουν με μεγάλη γιορτή
-
Παράδειγμα: Στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου), που φέτος πέφτει Παρασκευή, επιτρέπονται ψάρι, λάδι και κρασί.
2η περίοδος: 18 – 24 Δεκεμβρίου
-
Απαγορεύονται: κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρι
-
Επιτρέπονται: λάδι και κρασί (εκτός Τετάρτης και Παρασκευής)
-
Η νηστεία γίνεται πιο αυστηρή καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα.
24 Δεκεμβρίου – Παραμονή Χριστουγέννων
-
Τηρείται αυστηρή νηστεία, χωρίς λάδι, ως προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία της επόμενης ημέρας.
Τι τρώμε κατά τη διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων
Το μενού της περιόδου βασίζεται κυρίως σε φυτικά προϊόντα και θαλασσινά:
-
Όσπρια: φακές, ρεβίθια, φασόλια
-
Λαδερά φαγητά: σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, μπριάμ, αγκινάρες
-
Λαχανικά εποχής: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο
-
Θαλασσινά: καλαμάρι, χταπόδι, γαρίδες (όχι ψάρι στη δεύτερη περίοδο)
Σημαντική θέση έχουν και τα νηστίσιμα γλυκά, όπως ο χαλβάς, οι λουκουμάδες, τα μουστοκούλουρα, αλλά και οι διάφορες vegan εκδοχές κλασικών γλυκών.
Η νηστεία των Χριστουγέννων αποτελεί μια περίοδο σωματικής εγκράτειας και πνευματικής προετοιμασίας, που οδηγεί στη μεγάλη γιορτή της Γέννησης του Χριστού.












