Κάθε μήνα, ο Τζιχάν Τσιτάκ, ένας 48χρονος διευθυντής σε μια εταιρεία τροφίμων και ποτών, αποφασίζει να κάνει το ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη προς την Αλεξανδρούπολη.
Με το διαβατήριο στο χέρι, ξεκινά μια διαδρομή που διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες, αλλά η οποία αξίζει κάθε λεπτό. Στην ελληνική πόλη, οι ράφια των σούπερ μάρκετ τον περιμένουν γεμάτα από τυριά, κρασιά και βασικά προϊόντα διατροφής, τα οποία μπορεί να αποκτήσει σε τιμές σχεδόν 1/3 από αυτές που θα πλήρωνε στην Τουρκία.
«Εδώ το ελαιόλαδο κοστίζει γύρω στα 10 ευρώ το λίτρο, ενώ στην Τουρκία φτάνει το διπλάσιο», αναφέρει ο Τσιτάκ. Για εκείνον, η αναζήτηση δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και την ποιότητα: «Θέλω να βρω καλής ποιότητας προϊόντα σε λογικές τιμές», προσθέτει, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η τάση της διασυνοριακής κατανάλωσης έχει γίνει πλέον συνήθεια. Με την αύξηση του κόστους ζωής στην Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τις παραμεθόριες περιοχές, περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Στοιχεία από την τουρκική στατιστική υπηρεσία δείχνουν ότι το 6% των Τούρκων που επισκέφτηκαν την Ελλάδα το 2025 το έκαναν αποκλειστικά για αγορές, σημειώνοντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2012.
Στην Αλεξανδρούπολη, η εικόνα είναι εντυπωσιακή: οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτοι κόσμο, καρότσια φορτωμένα και οι συζητήσεις στα τουρκικά ακούγονται σε εστιατόρια της περιοχής. Στα κοινωνικά δίκτυα, πολλές αναρτήσεις συγκρίνουν τις τιμές προϊόντων όπως κιμά, λουκάνικα, τυριά και σοκολάτες. Όλα δείχνουν να είναι αισθητά φθηνότερα σε σύγκριση με τις γνωστές αλυσίδες της Τουρκίας.
Η αλλαγή αυτή συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης. Από την επαναφορά του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών το 2023, η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν, με αποτέλεσμα η λίρα να ανακάμψει και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα να υποχωρήσει. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υψηλές και οι μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές ομάδες συνεχίζουν να παλεύουν οικονομικά.
Τα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν προσαρμόσει τις προσφορές τους, προσφέροντας μονοήμερες εκδρομές από την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και την Τσανάκαλε προς την Ελλάδα, με κόστος εισιτηρίου περίπου 50 ευρώ. Οι συμμετέχοντες επιστρέφουν με γεμάτες τσάντες από ζυμαρικά, τυριά, γιαούρτι, κρέας και λαχανικά, ενώ απολαμβάνουν θαλασσινά σε προσιτές τιμές στα παραλιακά εστιατόρια της Αλεξανδρούπολης.
«Φεύγουν όλοι με γεμάτες σακούλες», δηλώνει ένας ταξιδιωτικός πράκτορας από την Τουρκία. Το μόνο μειονέκτημα είναι οι μεγάλες ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων κατά την επιστροφή, με τον Τσιτάκ να αναφέρει ότι την τελευταία φορά αναγκάστηκαν να περιμένουν σχεδόν τρεις ώρες.
Παρά τις ταλαιπωρίες, ο Τσιτάκ προγραμματίζει ήδη την επόμενη επίσκεψή του. Και κάπως έτσι, η Αλεξανδρούπολη έχει μετατραπεί σε έναν διαφορετικό προορισμό: ένα σημείο «ανάσας» για χιλιάδες Τούρκους καταναλωτές που αναζητούν προσιτές τιμές και ποιοτικά προϊόντα.












