Προσοχή εάν έχετε αγοράσει το συγκεκριμένο προϊόν
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των συστηματικών ελέγχων που διεξάγει για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση προσθέτων και αρωματικών ουσιών σε τρόφιμα, προχώρησε σε συλλογή δείγματος τροφίμου με την εμπορική ονομασία: “Τσουρέκι με γέμιση πραλίνα φουντουκιού – μικρές φάρμες του βουνού”. Το προϊόν αυτό έχει ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από τις 21/05/25, φέρει τον αριθμό παρτίδας Lot 066A1 και είναι συσκευασμένο σε συσκευασία 480 γραμμαρίων. Η παραγωγή και η συσκευασία του γίνονται στην Ελλάδα για λογαριασμό της εταιρείας ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ Α.Ε.Β.Ε., η οποία έχει την έδρα της στη Βιομηχανική Περιοχή Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Το συγκεκριμένο δείγμα αναλύθηκε στο Α΄ Τμήμα της Α΄ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ), όπου διαπιστώθηκε ότι το προϊόν δεν πληροί τα κριτήρια ασφάλειας, καθώς βρέθηκε να περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε επίπεδο που υπερβαίνει το θεσμοθετημένο μέγιστο όριο για την εν λόγω κατηγορία τροφίμων. Ως εκ τούτου, το προϊόν χαρακτηρίστηκε «ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ». Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε εντολή για την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι σχετικοί έλεγχοι.
Οι καταναλωτές που έχουν αγοράσει το προϊόν αυτό (του οποίου η εικόνα βρίσκεται στην επόμενη σελίδα του δελτίου Τύπου), καλούνται να απόσχουν από την κατανάλωσή του.


Τι είναι η κουμαρίνη που βρέθηκε στο προϊόν
Η κουμαρίνη είναι ένας φυσικός αρωματικός παράγοντας και υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φασόλια, τόνκα, λεβάντα, σε πολλά χόρτα, στην κασία, κ.α. Μπορεί να βρεθεί ως φυσικό συστατικό σε προϊόντα όπως καρυκεύματα, τρόφιμα που περιέχουν κανέλα ή σε ποτά (π.χ. λικέρ). Το ευχάριστο γλυκό άρωμα της κουμαρίνης το καθιστά πολύτιμο πρόσθετο για καλλυντικά όπως λοσιόν, αρώματα, αποσμητικά, κ.α.
Η κασία χρησιμοποιείται συχνά στα μεταποιημένα προϊόντα λόγω του σταθερού αρώματός της. Σε αντίθεση με την κανέλα της Κεϋλάνης, η κασία έχει υψηλότερη συγκέντρωση κουμαρίνης και για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωση της και η χρήση κανέλας Κεϋλάνης που περιέχει χαμηλή ποσότητα κουμαρίνης.
Η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως επιβλαβής για το ήπαρ και καρκινογόνος ουσία και έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954. Στην ΕΕ, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρυθμίζει τη χρήση και τη μέγιστη περιεκτικότητα της κουμαρίνης στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, απαγορεύεται η προσθήκη κουμαρίνης στα τρόφιμα, ενώ η φυσική περιεκτικότητά της δε μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια:
- Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 50 mg/kg
• «Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli: 20 mg/kg
• Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 15 mg/kg
• Επιδόρπια: 5 mg/kg












