Η ξαφνική δημοτικότητα φαίνεται πως έχει ανοίξει τον δρόμο για κυκλοφορία επικίνδυνων απομιμήσεων στην αγορά
Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους σε ορισμένες εισαγόμενες σοκολάτες τύπου Dubai απευθύνουν ειδικοί από τη Βρετανία, καλώντας τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές τους.
Οι σοκολάτες αυτές, που έχουν γίνει viral λόγω της ιδιαίτερης γέμισης με φιστίκι και κανταΐφι, γνώρισαν ραγδαία αύξηση στη ζήτηση και κατά συνέπεια και στις εισαγωγές. Ωστόσο, η ξαφνική δημοτικότητα φαίνεται πως έχει ανοίξει τον δρόμο για κυκλοφορία επικίνδυνων απομιμήσεων στην αγορά.
Όπως επισημαίνει η βρετανική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA), μερίδα από τις σοκολάτες που εισάγονται από το εξωτερικό περιέχει ακατάλληλα και επιβλαβή συστατικά, τα οποία ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ορισμένα από τα προβληματικά προϊόντα περιλαμβάνουν απαγορευμένες χρωστικές, μυκοτοξίνες (τοξίνες από μούχλα) και χημικές ουσίες με πιθανή καρκινογόνο δράση.
Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της FSA, καθηγητής Ρόμπιν Μέι, προειδοποίησε:
«Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλή, αλλά ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα σοκολάτας τύπου Dubai δεν πληρούν τα πρότυπα μας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων, ιδίως για τους καταναλωτές με αλλεργίες.
Αν θέλετε να αγοράσετε σοκολάτα τύπου Dubai, σας συμβουλεύουμε να προτιμήσετε έμπιστους λιανοπωλητές, όπως αυτούς που χρησιμοποιείτε για τα εβδομαδιαία ψώνια σας, καθώς τα προϊόντα είναι πιο πιθανό να είναι φτιαγμένα για τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου και επομένως ασφαλή για κατανάλωση.
Καθώς είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ των προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί για το Ηνωμένο Βασίλειο και εκείνων που δεν έχουν κατασκευαστεί, αν έχετε κάποια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία, σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε το προϊόν, εκτός αν είστε σίγουροι ότι προορίζεται για πώληση εδώ.
Εάν έχετε ανησυχίες για σοκολάτα που βλέπετε να πωλείται, μην την αγοράσετε και αντ’ αυτού αναφέρετέ την στην τοπική σας αρχή».
Σύμφωνα με τη Daily Mail, κάθε χρόνο περίπου 10 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο χάνουν τη ζωή τους από σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε τρόφιμα, ενώ πάνω από 5.000 καταλήγουν σε νοσοκομείο λόγω αλλεργιών. Οι ειδικοί υπενθυμίζουν πως η πιο επικίνδυνη μορφή είναι η αναφυλαξία και πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση των παιδιών, που είναι πιο ευάλωτα.